Terroir

Terroir

Heiligensteins sluttningar med Gaisberg i bakgrunden.

Leithageberg-området med stäppsjön Neusiedlersee.

Leithagebergs sluttningar med Neusiedlersee.

ÖSTERRIKE

 

De betydande vinproducerande områdena i Österrike ligger alla i landets östra delar och delas in i fyra regioner; Niederösterreich, Burgenland, Steiermark och Wien. Dessa är i sin tur indelade i subregioner.

NIEDERÖSTERREICH består av åtta subregioner;  i väster - Wachau, Kremstal, Kamptal, Weinviertel, Wagram samt Traisental; i söder Carnuntum och Thermenregionen.

 

I de västra subregionerna är Grüner Veltliner och Riesling utan tvekan dom viktigaste druvorna ofta resulterande i lagringsdugliga klassviner. Det finns en mindre produktion av röda viner gjorda vanligtvis på druvorna Zweigelt (som är en korsning av St Laurent och Blaufränkisch), St Laurent och Pinot Noir. I Carnatum och Thermenregionen är de röda druvorna mer dominerande.

 

Om man generaliserar kan man säga att det existerar två huvudtyper av odlingsjordar i Niederösterreich. Dels primärsten av gnejs och mica-skiffer ofta täckta av tunnt lager brunjord skapandes ideala förutsättningar att odla Riesling. Dels rikare och fuktbehållande sandjordar av löss och sandblandad lera som skapar växtförhållanden som gynnar Grüner Veltliner.

Kamptal

Subregionen Kamptal är lokaliserad nordost om den mer kända sub-regionen Wachau, dvs norr om Donau längs dess biflod Kamp och med dess huvudort Langenlois. Vinodling har en lång tradition i dessa trakter, omnämnd i kyrkliga skrifter första gången så tidigt som 1100-talet. Klimatmässigt är Kamptal något varmare än Wachau då det ligger lägre och är skyddat från kalla nordliga luftströmmar av Mannhartsbergen i norr.

Vad som utgör den stora skillnaden mellan Wachau och Kamptal är dess toppjordar. I Wachaus branta vingårdlägen täcks den underliggande primärstenen (gnejs och micaskiffer) av endast ett tunt lager av lössjord, medan toppjorden i Kamptal är djupare och av mer varierad sammansättning, så som lera, kalkhaltig sand och lössjord.

 

 

 

BURGENLAND består av fyra subregioner; Leithaberg( hette förut Niedlersee-Hügelland), Niedlersee, Mittelburgenland samt Eisenberg (hette förut Südburgenland). Man vet att det odlats vin i över 2800 år på denna plats.

Stort inflytande på vilka druvor som odlas i Burgenland hade de Cisterianska munkarna som kom hit på 1200-talet och tog med sig burgundiska druvsorter så som Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir. Dessa visade sig anpassa sig väl fra i Leithaberg där det också finns områden med fossila kalkstensjordar.

Naturligtvis odlas även Grüner Veltliner, men en annan betydelsefull vit druva är Welshriesling som används vid framställandet av söta viner i området. Bland dom röda dominerar inhemska sorterna Blaufränkish och Zweigelt, men även internationella sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och tidigare nämnda Pinot Noir ger högkvalitativa viner.

 

Leithagebirge

Subregionen Leithagebirge - är en flera kilometer lång, upp till 400 meters hög, bergssluttning som utgör det avslutande östra omfånget av Alperna. Vinområdet Leithaberg ligger inklämt mellan bergsslutningen och stäppsjön, Neusiedlersee. Sjön är mycket grund och spelar stor roll för mikroklimatet då den blir soluppvärmd och modererar på så sätt temperaturskillnaderna mellan dag och natt som annars kan vara betydande här.

Förutom de tidigare nämnda fossila kalkstensjordarna finns områden med schist och gnejs samt speciella skifferjordar, sk micaskiffer. Därtill finns också lerjordar med tillblandning av oxiderat järn och kvarts. Den geologiska komplexiteten ger förutsättningar att hitta optimala odlings-platser för de olika druvsorterna. Leithaberg är också det kyligaste området i Burgenland skapandes viner med mer elegans än kraft, ofta med anpassad hög syra och betydande mineraltoner.

 

Bergfotsvägen 28,

305 91 Halmstad, SWEDEN

Twitter

CONTACT US

FOLLOW US

VISION

 Tel: +46 70 7307057

Facebook

Google +

Att representera våra producenter och deras viner med samma höga ambition och innerlighet som producenterna själva.

 

© Copyright 2018. All Rights Reserved.