Producenter

Producenter

Johannes Hirsch

”Kvalite skapas i vingården, i vineriet kan man bara förstöra kvalite.”

Weingut HIRSCH

 

Johannes Hirsch blev utnämnd till ”Årets vinmakare” i Österrike 2011 och hans Heiligenstein Riesling 2016 rankades bland de tio bästa vinerna alla katagorier i Österrike (97/100 poäng) av Österrikekännaren James Suckling.

 

Familjen Hirsch har haft mindre vinodlingar i generationer. Men det var först efter vinskandalen 1985 som Johannes pappa köpte kvalitetsmark till ett bra pris och började producera kvalitetsvin, en satsning som gynnades av de dramatiska avslöjandena 1985.

Johannes själv började vinmakarskola redan som fjortonåring(!).  Den nya tiden öppnade ögonen för ett modernare sätt att producera vin, ofta inspirerad av Nya Världen och Johannes praktiserade på vingårdar över hela världen,  bla i Nya Zeeland, Australien och Kalifornien. Sedan 1995 är Johannes huvudansvarig, men betonar betydelsen av det familjedrivna projektet med hjälp av både den äldre och yngre generationen.

 

För Johannes är arbetet i vingården det primära för att uppnå slutgiltig kvalite. Friska druvor utan boutrytis  är absolut nödvändigt för att att skapa balans och elegans i vinerna. Utan tvekan kan man kalla Johannes en modernist.  2003 tog han det då kontroversiella beslutet av skruv-korksförsluta alla sina viner, inklusive toppvinerna. Han var trött på korkdefekter och hans erfarenhet från Nya Zeeland gav bevis för att vinerna kunde åldras väl. 2006 ställde han om till organisk odling och året därpå var han en av grundarna till den biodynamiska organisa-tionen Respekt  BIODYN, som nu består av ett 20-tal österrikiska, tyska och italienska likasinnade vinodlare.  2013 anamade Hirsch en ny revolutionerande beskärningsmetod (Simonit&Sirch) som ger friskare och mer långlivade vinstockar.

Georg Prieler

"Rigorös selektering av druvmaterialet är en nödvändighet för att hålla nere alkoholhalten, men ändå uppnå fysiologisk mognad."

Johannes vill skapa viner som har en uttalad finess och elegans tillsammans med en utpräglad mineralitet samt rund och rik fruktighet. Övergången till organisk odling sänkte pH-värdet på hans viner med ökad känsla av krispighet och som även resulterade i en 30% sänkning av svaveltillsatsen.  Den runda fruktigheten åstakommer han bla genom jäsning utan temperaturkontroll (citat; -”jästen skall må bra”) och längre tid på jästfällningen än andra odlare från Kamptal.

Alla Hirschs viner från enskilda Erste Lagen kan utvecklas stort med lagring, men Johannes betonar vikten av rätt lagrings-temperatur för att bibehålla vinets kvalite. När skall man då dricka hans viner? Han själv rekommenderar att riesling-vinerna dricks antingen inom 2-3 år eller att man väntar tills de är 7 år gamla, då de kan ”sluta sig” något mellan 5-7 år. Grüner Veltlinervinerna  är ofta mer tillgängliga tidigare, men har också stor utveckling i sig med lagring.

Hirsch jobbar endast med Riesling och Grüner Veltliner i toppmarkerna;

 

-Gaisberg (tillhör byarna Zöbing, Kammern och Strass) – där odlas Riesling på de övre delarna med gnejs- och micaskifferjordar och Grüner Veltliner i de lägre partierna där jorden är mer dominerad av löss. Läget skapar stora viner fra i varmare årgångar.

 

-Heiligenstein– en av de mest kända vingårdarna i hela Österike. I dess unika konglumeratjord av mycket gammal sandsten, fältspat och vulkanjordsinslag trivs Riesling utmärkt och producerar ett kraftfullt, elegant och komplext vin i absolut världsklass.

 

-Lamm– läget befinner sig nedanför Heiligenstein och härifrån kommer Kamptals mest utsökta Grüner Veltliner, odlad på mark dominerad löss och kalkstensblandad lera.

 

-Grub - en varm platå inklämd mellan Heiligenstein och Gaisberg där det odlas enbart Grüner Veltliner på löss och lera.

 

-Renner – belägen nedanför Gaisberg, invid Lamm, odlas på toppskikt av löss och kalkhaltig sand med underliggande primärsten Grüner Veltliner som blir något lättare och elegantare med hög tillgänglighet i sin ungdom.

Weingut PRIELER

 

Erkännandet av Prielers viners kvalite har visat sig i en rad utmärkelser på senare år, bla ”årets vinmakare” enligt Falstaff som är Österrikes mest inflytelserika branschorganisation.

 

Familjen Prieler i lilla orten Schützen i Leithaberg har drivit sin egendom i flera generationer. Till en början med diversifierad inriktning inklusive boskapskötsel, men paret Engelbrekt och Irmgard Prieler lade 1972 om inriktningen av egendomen till att enbart syssla med vin. De utökade arealen och satsade hårt på kvalitetsökning av slutprodukterna. Barnen Silvia och Georg har varit involverade i skötseln av firman på senare år och idag är Georg Prieler huvudansvarig.

 

Odlingarna sköts organiskt sedan 15 år tillbaka. För Georg Prieler är vingårdsarbetet med beskärning, gallring och naturlig bekämpning extremt viktigt för den slutgiltiga kvaliten. En rigorös selektering av druvmaterialet anser han också är en nödvändighet för att hålla nere alkoholhalten, men ändå uppnå fysiologisk mognad.  

För de viner som fatlagras använder man både större och mindre storlekar och man använder bara österrikisk ek då Prieler endast vill ha ett neutral inslag av fat i sina viner.

Prielers vinodlingar är till huvuddelen lokaliserade in ett område som heter Schützen Stein som är en kullig plats mellan Schützen och sjön Neusiedlersee. Här finns 16 olika vingårdslägen med stor variation av de geologiska förutsättningarna. När det gäller röda viner är Prielers huvudfokus på den inhemska druvan Blaufränkisch. Georg säger att Blaufränkisch är i ”våra” gener. Blaufränkisch har ingen tydlig druv-typicitet, utan som Chardonnay anpassar den sig till jord och klimat och dess uttryck kan också varieras genom beslut av vinmakaren, som skördetid och lagringsmedium. Välbehandlad kan den skapa fantastiska viner med energi, renhet och höga syror. Georg Prieler gör också utmärkta versioner av Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir, om än i små volymer.

 

I sina Pinot Blancviner skapar Prieler vinmagi av en druva som i vanliga fall inte får så mycket uppmärksamhet. Druvmaterialet kommer från stockar som redan Georgs farfar planterade för 60-90 år sedan på Schützens kalkstenshaltiga jordar, där Pinot Blanc trivs utomordentligt väl. Prielers olika Pinot Blanc är unika viner med stor lagringspotential och stora möjligheter till vinnande kombinationer med mat.

 

Några av Prielers vingårdslägen är;

 

-Ried Seeberg och Ried Sinner– två plotter med äldre stockar på kalkstensjordar som skapar mineraliska och balanserade Chardonnay- och Pinot Blancviner som fått stort erkännande.

 

- Ried Goldberg - vingårdsläget med mica-skiffer varifrån man producerar ett av Österrikes absolut bästa Blaufränkischvin.

 

-Ried Marienthal – klassikt läge för Blaufränkisch introducerad av Ernst Tribaumers numera kända version

 

-Ried Satz – liten plot för Pinot Noir, som ger en lite mörkare version, någonstans mellan nyazeeländsk och burgundisk Pinot.

 

Bergfotsvägen 28,

305 91 Halmstad, SWEDEN

Twitter

CONTACT US

FOLLOW US

VISION

 Tel: +46 70 7307057

Facebook

Google +

Att representera våra producenter och deras viner med samma höga ambition och innerlighet som producenterna själva.

 

© Copyright 2018. All Rights Reserved.